Michaela2 Linus Richard

 

Många tror kanske att man måste vara elitidrottare för att platsa i ett collegelag. Så är inte fallet, det finns lag för nästan alla nivåer. Dock är det viktigt att man är aktiv inom sin idrott och att man kan uppvisa resultat eller statistik inom den.

Den amerikanska collegeidrotten har en lång tradition av tävlingar mellan skolorna. Att vara Student Athlete och representera skolans idrottslag anses mycket prestigefyllt. Idrott i USA håller överlag en mycket hög nivå vilket exempelvis visar när det handlar om golf att  ca 70% av alla spelare på PGA/LPGA Tour har studerat på college. Det finns två organisationer som administrerar all collegeidrott i USA: NCAA (National Collegiate Athletic Association) och NAIA (National Association of Intercollegiate Athletics).

Idrottsorganisationer
NCAA är den största organisationen som styr och inkluderar 1200 fyraåriga college och universitet. All idrott inom NCAA kan utövas i olika divisioner. Division I och II kan ge ut idrottsstipendier medan division III enbart delar ut akademiska stipendier. Dock kan lagen i division III hålla bra klass ändå och detta kan vara ett alternativ för första årets studier.

NJCAA ingår i NCAA och administrerar tvååriga college, sk Junior Colleges. Det finns cirka 400 junior Colleges och Universitet i NJCAA. Ett Junior College är ett bra alternativ om du inte direkt lyckas tar en plats i NCAA. Inom NJCAA finns det tre olika divisioner: I, II och III. Du kan erhålla idrottsstipendium, akademiska stipendium samt internationella stipendium beroende på vilken division du söker till.

NAIAs organisation är inte lika stor som NCAA, men coacherna kan kräva minst lika omfattande idrottsliga och akademiska meriter. Inom NAIA finns det två olika divisioner: I och II. Det finns över 250 colleges och 21 olika conferences. Över 65 000 atleter suderar på en NAIA skola. Du kan söka både idrottsliga och akademiska stipendium på en NAIA skola.

När det gäller studierna krävs det alltid att även idrottarna har goda studieresultat, annars kan man förlora sitt/sina stipendium. Det är ovanligt att man får fullt stipendium första året på college. Däremot finns alltid möjlighet att kombinera  idrottsstipendier med akademiska stipendier och internationella stipendier. Det finns även i stipendier i Sverige att söka för utlandsstudier.

Kontakta Oss