top of page

Studentintervju - Jesper Jonsson



Varför valde du att söka till college i USA?


Min kusin gick på college, så jag blev inspirerad av honom. Det är en bra möjlighet att plugga och samtidigt utföra den sport man gillar.


Varför landade ditt skolval på just denna skola?


Jag var i kontakt med tre skolor som jag valde mellan. Vid Lees MCrae upplevde jag ett stort intresse för mig från coacherna. De ställde frågor, inte bara om fotboll, utan om övriga intressen. Coach berättade om hur familjär skolan var, och att fotbollslaget var som en stor familj. Jag kände att jag behövde den tryggheten. Jag gillade området och naturen kring skolan. Jag fick även prata med en svensk spelare i laget som berättade positiva saker om skolan, men även några negativa bitar.


Många verkar tro att ett divison I-lag inom NCAA är mycket bättre än ett div II-lag, men så är det inte. Många div II-lag inom NCAA är bättre än div I-lag. Bara för att man spelar på en div I-skola betyder inte att nivån är jättebra. Div I-skolorna har mer pengar, så deras facilitities är bättre, men det betyder inte att nivån på idrotten är bättre.


Vilket program/major studerar du?


Jag pluggar Business Administration, och har läst många Marketing-kurser, så det kanske blir en major i Marketing, men jag har inte riktigt bestämt mig ännu. Jag har även läst generella kurser som Biologi, Matte, religion och skrivkurser som ingår i det amerikanska skolsystemet för en Bachelor´s Degree.


Hur ser tävlingssäsongerna och träningarna ut? 


På vår skola är fotbollssäsongen under hösten. I början av terminen har vi försäsong med några träningsmatcher, och några rankande matcher. Säsongen börjar sedan i september med ca två matcher varje vecka. Så det är en hektisk period med trötta kroppar med recovery, förberedelse för match och match.


Vi har träning på måndagar, förberedande träning på tisdagar, match på onsdagar, recovery på torsdagar, förberedande träning på fredagar, match på lördagar och söndagar är alltid off.


När man kommer tillbaka till vårterminen efter Winter Break är det mycket fysträning och styrketräning för att bygga upp kroppen. Enligt NCAA får vi spela fem träningsmatcher där coach brukar variera matcherna. Vi brukar få möta något high school-lag eller div III-lag där vi får träna mycket, te.x. bollinnehav osv. Ibland har vi även match mot ett div-I lag. Det tas ut en startelva varje match. Coach väljer ut spelarna baserat på tidigare matcher, hur kroppen känns och prestation på träningar. De som inte fått spela 60 min senaste matchen har vanlig träning under ”recovery” för att ha chans att visa upp sig. Vid bortamatcher skickar coach ca 22 spelare.


Laget är min familj där borta, det är de jag hänger med hela tiden. Oavsett vem i laget kan jag alltid ha en konversation med, och det känns helt naturligt. Jag har fått en stor roll och blivit kapten för laget tillsammans med två andra lagkaptener. Det innebär ”kapten” på heltid, inte bara i laget och på fotbollsplanen.


Vad gör du på fritiden?


Vårt campus ligger uppe i bergen så det finns många möjligheter till hikes, kolla på vattenfall och hoppa från klippor. Vi spelar poker och biljard, vi går till gymmet, spelar basket, inomhusfotboll, och volleyboll. Ibland kan det vara någon hemmafest, men där gäller det att ta det lugnt. Coach har koll på en. Jag jobbar även som Tudor ca 8 tim i veckan och hjälper andra studenter med sina studier.


Ibland åker vi till Boone som ligger ca 30 min bort från campus, och där spelar bowling eller går på bio.


Vad är det bästa med att studera på college? 


Att åka till college är det bästa beslutet jag tagit i mitt liv. Jag har utvecklats och växer fortfarande jättemycket som person på alla sätt. Det kan vara lite berg- och dalbana vissa terminer, man stöter på problem som man löser till slut, och då växer man ytterligare med det. Man tar med sig alla människor och nya kompisar från hela världen man träffat under sina college-år.


Vad är det mål efter examen? 


Jag har 1,5 års studier kvar. Sedan flyttar hem, skaffar jobb och kanske pluggar jag ytterligare någon kurs. Kanske fortsätter jag spela i mitt gamla lag. Har inte planen klar riktigt än.


Har du några råd till andra studenter?


Att dra nytta av tillgänglig hjälp gör att skolan och studierna blir betydligt lättare. På varje skola finns Tudors som finns till hands för att stödja studenter i studierna. Kommunicera med lärare och tränare, och andra studenter. Hamnar man i trubbel är det superviktigt med kommunikation.



Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page