top of page

Studentintervju – Tobias Jonsson


Varför valde du att söka till college i USA?


Att kunna kombinationen studier med idrott, den möjligheten finns inte finns i Sverige.


Varför landade ditt skolval på just denna skola?


Jag valde skolan för den coachen som jag tyckte kändes bäst, och som jag fick bra kemi med. Vi hade bra snack innan, och jag kände att här kommer jag trivas. Man umgås så mycket med coach, så det kändes viktigt att vår ”connection” var bra. Det fanns svenska spelare i laget, vilket jag tyckte kändes tryggt. Man var nervös i början, nytt språk och ny kultur. Det kändes lättare att det redan fanns svenskar på skolan och i laget. Efter två år så transfererade jag till en annan skola. Jag hade många erbjudanden att välja mellan, men valde även här den coach som jag tyckte kändes bäst. Många verkar tro att ett divison I-lag inom NCAA är mycket bättre än ett div II-lag, men så är det inte. Toppen på div II-lagen har en mycket hög nivå.


Vilket program/major studerar du?


Jag pluggar International Business med major i Marketing.

Hur ser tävlingssäsongerna och träningarna ut?

Vi har tävlingssäsong både höst och vår. Vi har fyra tävlingar på hösten fram till slutet av oktober. Det är mycket träning, ca 20 timmar i veckan med coach. Vi har träning varje eftermiddag 1–2 timmar med coach, sedan är det valfritt, samt att vi har ledigt på måndagar. Vi har även gymträning två ggr/vecka.

På vårterminen är det full fart när vi kommer tillbaka efter Winter Break med träning och fys. Tävlingarna dra i gång i mitten av februari, och på vårterminen spelar vi ca 6 tävlingar. På våren är det Conference, Regionals och Nationals, och mer på allvar. Vi är borta mycket från skolan, så det är viktigt att kommunicera med lärarna.


Inför tävlingarna har vi Qualifying där fem spelare plockas ut och får åka till tävlingen. Sedan räknas de fyra bästa scorerna.


Vad gör du på fritiden?


Det finns mycket att göra på campus, vi spelar tex. tennis och fotboll ibland. På loven brukar vi åka i väg och se lite mer av USA, vi har exempelvis besökt Savannah. Men vi har inte så mycket fritid, så när man väl är ledig är det skönt att bara ta det lugnt och chilla.


Vad är det bästa med att studera på college?


Jag var inte så bra på engelska i varken grundskolan och gymnasiet. Men så funderade jag att om jag ska kunna spela på PGA-touren, då måste jag kunna prata engelska, och då är USA det bästa stället att vara på. Man växer mycket som person, man flyttar hemifrån, får ta hand om sig själv, och lära sig att planera för både skolan och golfen och sätta upp egna mål.


Vad är det mål efter examen?


Mitt mål efter examen är att bli proffs i maj 2024, och spela PGA-touren. Men jag får börja spela hemma i Europa. Jag kommer få några wildcards till att börja med, en bra start på proffs-livet. Jag ska ge golfen ett försök, det är nu det gäller.

Det bästa valet jag gjort i mitt liv, växer som person och träffas så många nya vänner. Man kommer sakna familj och vänner när man flyttar, men de kommer alltid att finnas kvar i Sverige, det är otroligt roligt att komma tillbaka hem efter varje termin.


Har du några råd till andra studenter?


Skolan blir så mycket lättare om man tar den hjälps som erbjuds. På varje skola finns Tudors, som finns där för att hjälpa till med studierna.





Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page